Γάμος, Συμβουλές Γάμου

Ήθη και Έθιμα του Γάμου

Ήθη και Έθιμα του Γάμου

Είστε ένα σύγχρονο ζευγάρι, που συντονίζεται στον παλμό των καιρών μας. Σε ένα μεγάλο βαθμό δε θα θέλατε να απομακρυνθείτε από αυτό που είσαστε και βιώνετε, ειδικά όταν αυτό έρχεται να αντικατοπτριστεί στο γάμο σας. Αλλά, η οικογένεια είναι οικογένεια, και πιθανά να βρεθείτε στη θέση, όπου δεν θα μπορείτε να αρνηθείτε στη μητέρα σας την τήρηση κάποιων εθίμων. Τα έθιμα γύρω από το γάμο αποτελούν βασικό στοιχείο της πολιτισμικής μας κουλτούρας και εσείς μπορείτε να τα ακολουθήσετε βάζοντας τη δικιά σας πινελιά. Στο τέλος, θα είναι η αφορμή για μια γλυκιά ανάμνηση που θα έχετε μοιραστεί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, και αυτό σίγουρα προσμετράται μόνο ως θετικό.

Σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει η εθιμοτυπική παρουσία των βλάμηδων (συνήθως είναι φίλοι ή κουμπάροι του γαμπρού), οι οποίοι επισκέπτονται τη νύφη προκειμένου να της παραδώσουν τα νυφικά παπούτσια. Η νύφη δοκιμάζει το γοβάκι, ωστόσο συναντά μία δυσκολία στο να της «εφαρμόσει» ιδανικά. Το παραπάνω «κενό» συμπληρώνεται με διπλωμένα χαρτονομίσματα και όλοι γίνονται μάρτυρες ενός ιδιότυπου «παζαριού».

Ένα από τα αγαπημένα έθιμα όλων των γυναικών είναι το σημείωμα των ονομάτων στο παπούτσι της νύφης. Στο κάτω μέρος της γόβας, η νύφη γράφει τα ονόματα όλων των ανύμφευτων φιλενάδων της και κατά την παράδοση όλα όσα έχουν σβηστεί κατά τη διάρκεια του γάμου σημαίνουν τις επόμενες που θα χορέψουν το χορό του Ησαΐα.

Η ημέρα του γάμου σας, ίσως είναι και η μοναδική ημέρα που ο σύντροφός σας θα δικαιολογήσει την αργοπορία σας! Κατά την παράδοση, το προαναφερθέν γίνεται ως ένα είδος χαριτωμένου παιδέματος. Ωστόσο, μην το παρακάνετε, καθώς δε θέλετε να προσθέσετε άλλη αγωνία στο σύντροφό σας.

«Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα» είναι η φράση ορόσημο που έκανε το Γιώργο Κωνσταντίνου έξαλλο με τη Μάρω Κοντού στην ομώνυμη ταινία. Το πάτημα του ποδιού του γαμπρού, στο άκουσμα αυτής της φράσης, παραδοσιακά αποτελεί μία ένδειξη πως η νύφη δεν αισθάνεται φόβο για το σύντροφό της.

Μετά το τέλος του μυστηρίου και την επιστροφή του ζεύγους στο σπίτι, όπου ακολουθεί η αναμνηστική φωτογράφηση με τα αγαπημένα πρόσωπα, η πεθερά υποδέχεται το ζεύγος με ένα γλυκό στα χέρια και το προσφέρει στο ζεύγος ως μία ευχετήρια χειρονομία, ώστε να είναι η ζωή του ζευγαριού το ίδιο γλυκιά. Συνηθίζεται η πεθερά να κερνάει γλυκό του κουταλιού δικιάς της παρασκευής.

Η φράση «έβαλε την κουλούρα» προέρχεται από το παρακάτω έθιμο. Η κουλούρα είναι ένα γλυκό ψωμί που ζυμώνεται στο χέρι και στολίζεται περίτεχνα, προκειμένου η νύφη να τη «σπάσει» στο κεφάλι της. Το «σπάσιμο» λαμβάνει χώρα μετά την τέλεση του γαμήλιου μυστηρίου, η κουλούρα τεμαχίζεται και στη συνέχεια μοιράζεται στους προσκεκλημένους. Το έθιμο αυτό δείχνει τη δύναμη και τη γονιμότητα της νύφης. Η προετοιμασία της κουλούρας είναι ευθύνη της πεθεράς. Εάν η νύφη συναντά δυσκολία στο να την «σπάσει», τότε οι «καλεσμένοι» λαμβάνουν το γεγονός ως ένδειξη της σχέσης πεθεράς-νύφης με την πρώτη να παιδεύει τη δεύτερη.

Ένα έθιμο που δε λείπει από καμία γωνιά του κόσμου είναι το πέταγμα της ανθοδέσμης. Στο τραπέζι, η νύφη πετάει την ανθοδέσμη στις ελεύθερες κοπέλες που είναι καλεσμένες στο γάμο. Φημολογείται πως όποια την πιάσει πρόκειται να είναι η επόμενη νυφούλα!

Έχετε μία μεγάλη συλλογή εθίμων για να επιλέξετε τα καταλληλότερα για το δικό σας γάμο. Δώστε τους τη δική σας ξεχωριστή χροιά και διασκεδάστε με τους καλεσμένους σας!

Μπορεί και να επαληθευτούν οι οιωνοί!

Σχετικά Άρθρα