Γάμος

Οιωνοί για το Μέλλον του Γάμου

Οιωνοί για το Μέλλον του Γάμου

Ο γάμος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στη ζωή ενός ανθρώπου. Η σκοπιά αυτή για το γάμο, δεν είναι μόνο κομμάτι της ελληνικής κουλτούρας και των γειτονικών μας μεσογειακών λαών, αλλά σχεδόν για όλους τους πολιτισμούς του κόσμου. Έτσι, πλήθος εθίμων και ιδιότυπων “προβλέψεων” έχουν σχηματισθεί γύρω από το γάμο, για όλους τους καλούς οιωνούς, καθώς κι όλα όσα πρέπει να αποφευχθούν για να έχει το ζευγάρι ένα βίο ανθόσπαρτο.

“Κάτι παλιό, κάτι καινούριο, κάτι δανεικό, κάτι μπλε” (=Something old, something new, something borrowed, something blue) – η αγγλοσαξονική φράση συνοψίζει όλα τα καλότυχα αντικείμενα, που κατά την αγγλική παράδοση, πρέπει να φέρει η νύφη μαζί της, τη μεγάλη μέρα. Το παλιό αντικείμενο αντιπροσωπεύει τη συνέχεια του γάμου, το καινούριο συμβολίζει την αισιοδοξία για το μέλλον, το δανεικό θυμίζει τη δανεική χαρά, ενώ το μπλε αποτελεί το σύμβολο για την αγνότητα, την αγάπη και την πίστη.

Όπως στην Αγγλία, έτσι και σε όλους τους πολιτισμούς υπάρχουν αντίστοιχα “έθιμα” και ερμηνείες για τα φαινόμενα του γάμου. Το γνωστό έθιμο του πέπλου, που έχει τις ρίζες του στη Ρώμη, συγκαλύπτει και προστατεύει το πρόσωπο της νύφης από τα κακά πνεύματα που ζήλευαν την ευτυχία της.

Θεωρείται πως η νύφη πρέπει να μπει στο νέο της σπίτι στην αγκαλιά του αγαπημένου της. Στους μεσαιωνικούς χρόνους της Ευρώπης, πίστευαν πως η νύφη ήταν ευάλωτη και διαμέσου των πελμάτων της εύκολα θα μπορούσε να “πληγωθεί” από τα κακά πνεύματα. Έτσι λοιπόν, ο γαμπρός σήκωνε τη νύφη για την πρώτη τους είσοδο στο σπίτι, αποφεύγοντας όλα τα δεινά της δεισιδαιμονίας αυτής.

Εάν η βροχή σας επισκεφθεί την ημέρα του γάμου σας, μη δυσανασχετείτε, καθώς σε πολλούς πολιτισμούς, η βροχή συμβολίζει τη γονιμότητα, αλλά και την καθαρότητα αυτής της σχέσης. Εάν πάλι ανάμεσα στην αραχνοΰφαντη δαντέλα σας, συναντήσετε μία πραγματική αράχνη, όσο περίεργο κι αν σας ακουστεί – μην πανικοβληθείτε. Η αράχνη, ως αρθρωτό, εργατικό ζωύφιο αποτελεί ένα καλότυχο σημάδι.

Η παράδοση του κύβου ζάχαρης έχει διαποτίσει όχι μόνο τις σκέψεις μας για το γάμο, αλλά και το μενού του. Σύμφωνα με τα ελληνικά έθιμα, ένας κύβος ζάχαρης ως δώρο στη νύφη θα γλυκάνει το γάμο της. Η συνήθεια αυτή μάλιστα, συνεχίστηκε με τη σημερινή, διεθνή τάση ζαχαρωμένα φρούτα να συνοδεύουν τη σαμπάνια. Στη γειτονική μας Ιταλία, πολλοί νεόνυμφοι σπάζουν ένα βάζο ή ένα ποτήρι στο γάμο τους. Η παράδοση λέει πως όσο πιο πολλά είναι τα κομμάτια στα οποία θα σπάσει το ποτήρι, τόσα περισσότερα χρόνια το ζευγάρι θα μείνει μαζί. Το ίδιο έθιμο τηρείται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Από την άλλη, εάν κάποιο από τα γαμήλια δώρα είναι ένα σετ μαχαιριών, τότε έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν άσχημο οιωνό. Το μαχαίρι συμβολίζει μία σπασμένη σχέση και αποτελεί απαγορευτικό γαμήλιο δώρο. Αν πάλι τα έχετε συμπεριλάβει στη λίστα γάμου σας, τότε προτιμήστε να τα τα πληρώσετε – έτσι θα είναι μία αγορά κι όχι δώρο, οπότε θα αποφύγετε την κακοτυχία του.

Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι είναι δελεαστικό για τη μοίρα μια νύφη να υπογράψει το όνομα του συζύγου της ή με το μονόγραμμα της, προτού το μυστήριο του γάμου έχει τελεστεί. Αν αυτό μάλιστα συμβεί, τότε ο γάμος κινδυνεύει να μην πραγματοποιηθεί. Εξίσου κακότυχη είναι η συνάντηση της νύφης την ημέρα του γάμου με καλόγρια ή μοναχό, στο δρόμο για το γάμο της. Το σημάδι αυτό προδίδει πως το ζευγάρι θα έχει μία άγονη ζωή.

Τέλος, εάν την ημέρα του γάμου σας η συγκίνηση είναι ακραία διάχυτη, δε χρειάζεται να συγκρατήσετε τα δάκρυά σας. Εάν η νύφη κλάψει, τότε αυτό σημαίνει πως όλα της τα δάκρυα θα έχουν απελευθερωθεί και δε θα υπάρξουν άλλα στη διάρκεια του έγγαμου βίου. Εκφραστείτε ελεύθερα, με τη “σιγουριά” μιας αδιάβροχης μάσκαρας!

Σχετικά Άρθρα